Семинар по кинообразование

21 - 23.06.2019

Семинар по кинообразование

Кино в началното и средното образование:
Практики и европейски перспективи
1 и 2 октомври 2015 г.
Френски институт, София
Да бъде повишена чувствителността на младите към киноизкуството, да се поощри тяхното критическо мислене и развие капацитетът им да анализират образите; да се превърнат в съзнателно избиращи зрители в епоха, белязана от вездесъщността на екраните: това е предизвикателството, което кинообразованието в училище си поставя. Предизвикателство, което засяга на първо място училището, във все повече европейски държави.
Как специфичното преподаване на кинообраза може да се впише в училищната програма (и отвъд нея), за да достигне до млади хора от 7 до 19 години? Какви програми се развиват, с какви участници и средства? Как да подходим към тази практика с учениците, и как да се научим на нея?

На 1 и 2 октомври 2015 , семинарът обсъди тези въпроси с гости – лектори от Франция, Румъния и Португалия. От анализа на националния план за кинообразование във Франция до съвсем новия европейски проект CinEd, в който България участва, през разглеждане на вече съществуващи програми, семинарът предложи една богата панорама, надявайки се да породи нови инициативи в България.
Лектори: Роман Грожан (директор на регионалния център за кинообразование „Зелените oчи” в региона Лимузен, Франция), Изабел Бордон (преподавател, съветник по кино в регионалния инспекторат на Кретей, Ил дьо Франс), Ивон Иримеску (координатор на NexT Cultural Society, Румъния), Давиде Фрейташ (координатор на асоциация АНИМАР – фестивал Курташ – Вила до Конде, Португалия), Елена Мошолова (председател на сдружение „Седем”), Натали Буржоа (ръководител на програмата „Киното – сто години младост”, Френска национална филмотека), Оливие Жинест (учител по френски език и литература и кино, в класове с разширено изучаване на кино, във френската гимназия „Виктор Юго“ в София), Аньес Норман (директор на отдел “Френско кино” във Френски институт – Париж), Лена Руксел (координатор на програмата CinEd – European cinema education for youth, Френски институт – Париж).

Семинарът се осъществи с подкрепата на програма „Култура” на Столична община за 2015г. и Френски институт в България.

Young Cinema Sofia