Уъркшоп Кино, транс и крос-медия

21 - 23.06.2019

Уъркшоп Кино, транс и крос-медия

Какво е транс- и крос-медия?

Транс-и крос-медия обединяват новите технологии, маркетинга и изкуството.
Един от първите и най-успешни примери са филмите от серията „Междузвездни войни”.
Кое е това, което ги прави толкова неустоими за поколения наред, толкова влиятелни, едновременно – културно и икономически. Как успява Лукас да наложи иновативните визуални ефекти за стандарт в киното и видео игрите?
Отговорът е: Транс- и крос медия
Как работи?

Наративът се разгръща не върху една, а няколко платформи: видео и електронни игри, книги, комикс, кратки филми, по-късно към тях се прибавят dvd, blu-ray, уеб-сайтове, мобилни приложения и какво ли още не… По този начин историята се развива безкрайно. Водещ принцип в транс- и крос-медия е интерактивността, изграждаща вярна публика, която участва в създаването на съдържанието и затова припознава произведение създадено от известен автор като свое. За поколението на т.н. digital natives (родените в дигиталната ера) потреблението на какъвто и да е продукт е неразбираемо без този елемент.

Защо транс- и крос-медия?

Разбирането на транс- и крос-медия открива нови хоризонти за креативността, неограничени от огромни инвестиции и тежки организационни структури. Позволява на младите специалисти в сферата на информационните технологии, компютърната графика, дизайна и други не само да навлязат с висок старт на пазара на труда, но да станат самостоятелни предприемачи.

Днес световните корпорации от най-различни сфери (Coca Cola, HBO, Apple) развиват собствени подразделения за транс- и крос-медия или ползват услугите на външни консултантски компании.

Но медиумът е приложим не само в сферата на маркетинга на големи и малки компании. Използва се успешно за хуманитарни кампании, водещи европейски обществени телевизии като Arte развиват независим проект, отчитайки факта, че транс- и крос-медия е езикът на новото поколение и езикът на бъдещето.
Академичната общност разработва първите си изследвания върху феномена в области като: философия, културология, съвременно изкуство, нови технологии и комуникации.
По формата на интерактивно представяне Уъркшопът ще отговори на въпросите: Какво е транс- и крос-медия? Къде е границата между транс-медия и класическия киноезик? Какво се случва, когато новите технологии срещнат творческите индустрии? Как се продуцира транс- медия проект? и др.
Лектори:
Алекс Пиърсън от Великобритания, е завършил London Film School, Cass Film Business Academy и Media Business School в Ронда, Испания. Работил е във всички сфери на британската филмова индустрия: от развитието на сценарий до филмово разпространение, през режисура и продуцентство. Понастоящем роботи в сферата на транс-медия, като продуцира интерактивни проекти, изнася лекции, участва в конференции, организира уъркшопи и консултира продуцентски компании. От 2014 ръководи собствената си продуцентска компания Red Thread Media.
Янив Волф започва професионалната си кариера в най-голямата холандска компания за филморазпространение A-Film Distribution, Amsterdam, където отговаря за реклама и маркетинг на нови заглавия, излизащи на екран. От 2004 е мениджър маркетинг и реклама, директор разпространение и продажби в иновативната компания Submarine и Submarine Channel. Интерактивният му документален проект Last Hijack е отличен с награда Еми.
Програма:
11:00 – 11:45 – Какво е транс-медия? Лектор – Алекс Пиърсън
12:00 – 12:45 – Примери. Лектор – Алекс Пиърсън
13.00 – 14.00 – Обедна почивка
14:00 – 14:45 – Развиване на транс-медия проект. Лектор – Алекс Пиърсън
15.00 – 15.45 – Продуциране на транс-медия. Лектор – Янив Волф
16:00 – 16:45 – Разпространение на транс-медия проект. Лектор – Янив Волф
16.45 – 17:15 – Дискусия с публиката.
Вход свободен. Участие след предварително записване на имейл yse.asso@gmail.com
Дата на провеждане: 3 октомври 2015 г., 11.00 – 17.30
Място на провеждане: СУ „Св. Климент Охридски”, ректорат, Театрална зала, вход откъм бул. „Цар Освободител”

Уъркшопът е подкрепен от Национален фонд „Култура” и от Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”.

Young Cinema Sofia