Две изкуства – музика и кино, взаимодействат едно с друго от началото на историята на филмовото изкуство. По какъв начин се променят техните отношeния, как еволюират, за да въздействат на нашите емоции като зрители? Как се дефинира добрата филмова музика, какви са етапите, през които преминава нейното създаване, каква е връзката между композитора и режисьора? Как музиката се вписва в целия процес – от подготовката на филма до постпродукцията? И още: какви са изискванията на съвременното кино към музиката?

На тези и други въпроси ще отговорят френските композитори Пиер Деспрат и Франк Уилямс, както и кинокритика Арно Е, модератор на срещата.

Пиер Деспрат e композитор на музиката на над 10 филма, между които „Дивите момчета“ (реж. Бертран Мандико), част от програмата на фестивала. Барабанист по образование, той специализира във висшето училище по кино „Луи Люмиер“ на тема „музикална сценография“, а по-късно и в Университета в Монреал, специалност „Дигитално изкуство“. Освен кариерата на композитор, той продължава и с дейността си на музикант.

Франк Уилямс e певец и музикант, следващ пътя на рок и соул музиката още от младежките си години. След като създава дуото WilliamsTraffic в началото на 2000-та година, той поема ръководството на звукозаписното студио LaFugitiveв Менилмонтан, Париж, където записва многобройни албумина новата парижка сцена, както и множество музикални композиции за филми. Франк Уилямс е автор на музиката към филма „Звездното небе над мен“ (реж. Илан Клипер), също част от програмата на фестивала.

Входът за събитието е свободен, след предварително записване на имейл arteurbanacollectif@gmail.com.

Освен това, зрителите и участниците в допълнителните дейности на фестивала, ще имат възможността да видят двата филма, чийто композитори ще гостуват в Столицата.
Home