Уъркшопът “Изкуството да презентираме кинопроект” обедини шест млади български кинотворци, притеважащи проект  за късометражен филм в процес на разработване.

   

Има ли перфектен „пичинг” и как се постига той?

Целите на уъркшопа: да помогнат на участниците да овладеят тази техника, задължителен елемент в съвременните процеси на финансиране, да синтезират сценариите си, да изтъкват позитивните страни на идеите си, за да предизвикат интерес сред потенциални финансови партньори.

По време на двудневното обучение, шестимата участници имаха възможността да развиват потенциала на своите собствени проекти, с помощта на двама лектори притежаващи богат опит в подобни европейски филмови уъркшопи – Вим Ванакер (Wim Vanacker) и Надя Думушел (Nadja Dumouchel).           

След обучението идва и практиката : след края на уъркшопа всеки участник беше поканен да представи своя проект за филм, пред сформирано за целта жури, състоящо се от български и европейски професионалисти в областта на киното: Ваня Райнова (продуцент, сценарист), Аспарух Николов (сценарист, предподавател), Елие Систерн (режисьор), Дора Недецки (продуцент), Лиси Мушол (продуцент). 

       Наградата за най-добър "пичинг" бе отредена на Вилма Карталска за проекта й "Триптих".       

      

       Нашите лектори:

        Вим Ванакер

Вим Ванакер е роден в Изежем, Белгия. След като получава образования по клинична психология и кино в Гент и  Антверпен, се установява в Дъблин, за да работи като психолог в сферата на наркозависимостта.

През този период, той практикува и като кинокритик и програматор на много фестивали. След това, се установява в Париж и следва в Международното училище за аудиовизуално творчество и режисура EICAR, където режисира два късометражни филма. Филмът му „Голият води слепия“ е селектиран за над 50 фестивала и е получил 15 награди до този момент. Вим работи в асоциацията NISI MASA – европейска мрежа за младо кино, където е кординатор nа форума European Short Pitch и директор на отдела „Сценарии“.

Надя Думушел

Родена през 1981г. в Монпелие, Надя Думушел израства между Франция и Германия. Изучавала е визуални изкуства в Брайтън, журналистика и литература в Берлин, както и кино във Валенсия. В момента живее в Страсбург, където допринася за развитието на международни кинопроекти в сътрудничество с германиския клон на телевизия „Арте”. Отговаря също така за девет късометражни филма, реализирани всяка година от студентите, взимащи участие в Ателие Людвигсбург-Париж (школа за европейско продуцентство, която се състои във Висшето училище за кино и аудиовизия в Париж - ФЕМИС и във Филмовата академия Баден-Вуртемберг). В същото време Надя е и уеб кореспондент за „Арте Креатив”.


Дати и място на провеждане : 24 – 26 септември 2014г.  във Френски институт, София 


Home