22.06.2018г., 16:00 – 19:00 ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ, ЗАЛА „СЛАВЕЙКОВ“

Давайки пример с опита си във „Всяка стена е врата“ и „Революция в училище 1918 – 1939“, както и с откъси от други филми, режисьорите Елица Георгиева и Йоана Грудзинска, както и Леа Тодоров (съсценарист на „Революция в училище“, режисьор на документалните филми „Да спасиш света в работно време“ и „Руска утопия“) ще разгледат темата за архивните кадри. И по-конкретно писането на сценарий, създаването на разказ, специфичността на режисурата и монтажа. В един филм, в който режисьорът използва заснети архивни кадри, тези процеси отново съществуват, но се планират и извършват по различен начин. Чрез погледа и камерата на друг, ние създаваме своя собствен поглед, използвайки този вече съществуващ материал от кадри и епизоди. Визуални и звукови фрагменти от историята, филмовите архиви носят колективно измерение, но биха могли да са част от конструкцията на интимен разказ – важен елемент, който Елица Георгиева, Йоана Грудзинска и Леа Тодоров ще ни разкрият. След срещата ще бъде прожектиран филма на Йоана Грудзинска „Революция в училище 1918 – 1939“
ВХОД СВОБОДЕН СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСВАНЕ НА ИМЕЙЛ ARTEURBANACOLLECTIF@GMAIL.COM
Събитието ще се проведе на френски език, с превод.

ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ КАЛЕНДАРА НА КУЛТУРНИТЕ СЪБИТИЯ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА 2018Г.
ОТКРИТА

Две изкуства – музика и кино, взаимодействат едно с друго от началото на историята на филмовото изкуство. По какъв начин се променят техните отношeния, как еволюират, за да въздействат на нашите емоции като зрители? Как се дефинира добрата филмова музика, какви са етапите, през които преминава нейното създаване, каква е връзката между композитора и режисьора? Как музиката се вписва в целия процес – от подготовката на филма до постпродукцията? И още: какви са изискванията на съвременното кино към музиката?

На тези и други въпроси ще отговорят френските композитори Пиер Деспрат и Франк Уилямс, както и кинокритика Арно Е, модератор на срещата.

Пиер Деспрат e композитор на музиката на над 10 филма, между които „Дивите момчета“ (реж. Бертран Мандико), част от програмата на фестивала. Барабанист по образование, той специализира във висшето училище по кино „Луи Люмиер“ на тема „музикална сценография“, а по-късно и в Университета в Монреал, специалност „Дигитално изкуство“. Освен кариерата на композитор, той продължава и с дейността си на музикант.

Франк Уилямс e певец и музикант, следващ пътя на рок и соул музиката още от младежките си години. След като създава дуото WilliamsTraffic в началото на 2000-та година, той поема ръководството на звукозаписното студио LaFugitiveв Менилмонтан, Париж, където записва многобройни албумина новата парижка сцена, както и множество музикални композиции за филми. Франк Уилямс е автор на музиката към филма „Звездното небе над мен“ (реж. Илан Клипер), също част от програмата на фестивала.

Входът за събитието е свободен, след предварително записване на имейл arteurbanacollectif@gmail.com.

Освен това, зрителите и участниците в допълнителните дейности на фестивала, ще имат възможността да видят двата филма, чийто композитори ще гостуват в Столицата.
Откриването на фестивала ще се проведе на 19 юни от 18:30 в кино "Одеон"  на френската режисьорка от полски произход Йоанна Грудзинска. Филмът, създаден от архивни кадри, изследва алтернативните методи на образование, появили се в периода между двете световни войни. „Променете училището, за да промените света“, се казва във филма на Грудзинска. Този апел е валиден не само за онази епохата , но и днес, в епохата на духовна регресия. „Революция в училище” е историята на кадифената революция, тази на образованието. След края на Първата световна война, педагозите в Европа посочват виновника за бедствието: училището, фабриката за подчинение. Как да бъде образовано новото поколение без контрол и без наказания? Как да се проведе неговата еманципация? Само за няколко години, харизматични фигури като Мария Монтесори, Селестен Френе, Александър Нийл и др. ще се опитат да създадат едно ново утопично училище, училище на свободата. Филмът е представен успешно на десетки фестивали, кино и образователни форуми в Европа.

Съсценарист на този филм е Леа Тодоров, дъщеря на прочутия съвременен философ Цветан Тодоров. С родители като писателката Нанси Хюстън и Цветан Тодоров, Леа, въпреки че завършва политически науки се насочва към словото и към киното. Започва да работи като асистент-режисьор на Мария Манди, белгийски режисьор на документален и исторически филми.Паралелно сътрудничи като автор по различни проекти, както за документални, така и за художествени филми. Днес тя вече има опит като актриса, режисьор и сценарист, автор е на филмите „Спасяване на човечеството в работно време“ (2012) и „Руска утопия“ (2014). В момента Леа Тодоров подготвя нов проект около баща си и България: филм върху следите, които историята отпечатва върху индивидуалните съдби.
Home