Програма „Права на детето“ – част от проекта „Перспективи върху детството, образованието и миграцията в Източна Европа“

Sparta hamac

Филмовата програма „Перспективи върху детството, образованието и миграцията в Източна Европа“ е платформа за срещи и обмянана добри практики между френски, румънски, български и молдовски професионалисти по разнообразни образователни и социални въпроси. Проектът щепредостави изключителна възможност на гражданското общество, държавните институции, неправителствените организации, професионалистите в социалната сферата, както и тези в образованието и правосъдието да обсъждат темите, отразени във филмовата програма.

Кръглите маси ще бъдат придружени от документални филми на следните теми: анти-дискриминация, социално неравенство, отпадане от училище, деца в застрашено положение, бездомни деца, деца в конфликт със закона.

Програма:

Прожекция на документалния филм Трудни деца – работа на държавата / Enfancesdifficiles, affaire d’état на режисьора Адриан Риволиe
2010 / Франция / 52 мин.

29.09, 10:00, Френски институт

След Революцията, френската държава развива загриженост към проблемите на малолетните и поема пълномощия, обичайно упражнявани от семействата. От наказателни лагери за малолетни през 19 век до затворени възпитателни – центрове днес, въпросът за грижата за малолетни в опастност и такива, нарушили закона, винаги е бил в центъра на социалния, политическия и съдебен дебат. Филмът се фокусира едновременно върху историята на защитата на детето във Франция и еволюцията в статута на детето по отношение на семейството.

След филма ще се проведе професионална дискусия на тема: „История на затрудненото детство, на специализираното възпитание под наблюдение, на лагерите за малолетни до специализираните възпитателни центрове днес: налагане на възпитанието над репресията.”

Прожекция на документалния филм Крайна точка / Pointdechute на режисьора Адриан Риволиe
2005 / Франция / 52 мин.
29.09, 14:00,Френски институт
През 2002г., френската политика, бореща се срещу младежката престъпност, обявява откриването на първите затворени възпитателни центрове.  Такъв център бе създаден в равнината Форез (Лоара) през 2004г. Десет младежи на възраст от 13 до 16 години, извършили престъпления и с тежък наказателен път, са настанени там. „Възпитателен” и „затворен” - оксиморонът, който формират двете прилагателни в наименованието отразява противоречието в концепта на тази структура. Филмът ни потапя в ежедневието на центъра и неговия възпитателен проект, за да разкаже историята на младежите и техните специализирани възпитатели. „Крайна точка” засяга въпроса за младежката престъпност от гледна точка на диалога и реконструкцията.

След филма ще се проведе професионална дискусия на тема: „Настаняване във възпитателен център и поглед към способите за справяне с детската престъпност.”

Прожекция на документалния филм В детския съд/Autribunaldelenfance, на режисьора Адриан Риволиe
2008 / Франция / 54 мин.
30.09, 16:00, Френски институт                                     
В детските съдилища във Франция, 3 от 5 случая засягат деца в риск, които правосъдието трябва да защити. Насилие, липса на образование, родителски конфликт... Мари Ресевор и Жан Тулие са детски съдии, които наблюдават много болезнени семейни истории. Проследявайки ежедневната им работа, филмът предлага нов поглед върху тази дискретна съдийска работа, която предизвиква у нас асоциации с общочовешки проблеми: мястото на детето, трудността да бъдеш родител… Кабинетът на съдията се оказва показателен барометър за обществото в най-крехките му състояния.

След филма ще се проведе професионална дискусия на тема: „Защита на деца в риск ивъзпитателна помощ.”

Дискусиите и кръглите маси ще бъдат модерирани от френски професионалисти:

Г-жа Елиан Лоуи, Клиничен психолог във Френската структура за съдебна защита на младежта, преподавател във Висшето национално френско училище за съдебна защита на младежта

Г-жа Наима Лайеб, Специализиран възпитател в структура за съдебна защита на младежта, преподавател и изследовател във Висшето национално френско училище за съдебна защита на младежта

Г-жа Вероник Бланшар, Историк и директор на историческия център „Деца и правосъдие”, част от Висшето национално френско училище за съдебна защита на младежта

Г-н Адриан Риволие, френски режисьор

В дискусиите ще вземе участие и проф. Нели Петрова-Димитрова (СУ „Св. Кл. Охридски” и ИСДП).

Към тези професионални дебати, програмата предлага два допълнителни филма:

Документалният „Спартак и Касандра” на румънския режисьор Йоанис Нюге
Две ромски деца – Спартак и Касандра, водещи номадски начин на живот с родителите си, са прислонени от Камий Бресон – млада танцьорка на трапец. Разкъсвани между перспективите на новия живот, който се разкрива пред тях и обичта към родителите, Спартак и Касандра трябва да направят своя избор.
29.09, 17:00, Френски институт
30.09, 14:00, Френски институт

След прожекцията ще се проведе дискусия с Йоанис Нюге и Камий Бресон


29_STANDING-TALL.jpg

Игралният "С високо вдигната глава" на реж. Еманюел Берко. С участието на: Катрин Деньов, Род Парадо, Беноа Мажимел, Сара Форестие и др.  Откриващ филм на фестивала в Кан през 2015                              

Изоставен от майка си на шест години, Малони често е привикван в съдилищата за малолетни. Един ден е изпратен в изправителен център със строг режим, той среща Тес – особено момиче, което ще му помогне да види смисъл в живота.  

30.09, 19:00, Френски институт

Програмата от прожекции и професионални дискусии е с вход свободен. Филмите „Спартак и Касандра” и „С високо вдигната глава” са с вход свободен за всички, присъстващи на дискусиите

 

 

 

Home